Pagina's

7 december 2007

Lang leve de CEO!

Er was eens een prins in Korea... Zijn vader is Lee Byung Chul die Samsung opricht. Lee Kun Hee, de prins, erft het rijk en is CEO. Hij wordt schathemelrijk door de handel met Japan. Zijn imperium overtreft zelfs die van Sony. Het conglomeraat verovert de wereld, met mobiele telefoons en computerchips. Ze bouwen de meest vooruitstrevende technologische infrastructuren. Tevreden zit de rijkste man van Korea op de troon. Dan zit hij met een probleem. Hoe kan hij de erfopvolging soepel regelen?


De Samsung chaebol is zo groot geworden door dikke vriendjes te zijn met de overheid. Zijn
peers, LG en Hyundai zijn dat ook. De families heersen over de idyllische conglomeraten als over onderdanen, produkten zijn als wapens en de kantoren zijn hun paleizen. Volgens de Koreanen staan deze organisaties zelfs boven de regering, NGO's en politieke partijen.

De troonopvolger is zijn zoon Lee Jay Yong. Men houdt controle door minderheidsbelangen in de vele BV's. Daarnaast is Samsung betrokken bij
omkoopschandalen.
Toch is men mild. Je hangt immers de vuile was niet buiten. Het is pikant dat de holding company van Samsung Everland is - een sprookjesachtig pretpark net buiten Seoul. De koning leefde nog lang en gelukkig.

11 november 2007

Wie ben ik?

Identiteit, wat eigen is aan een persoon, is hot. VPRO's Tegenlicht heeft er een serie van 7 afleveringen aan gewijd. De WRR schreef een rapport (Identificatie met Nederland) om de band met Nederland te versterken. Een Argentijnse allochtoon was op zoek naar de Nederlandse identiteit, maar kon die niet vinden.


Identiteit heeft verschillende kanten - persoonlijke en sociale. Eerst mijn persoonlijke. Ik ben een AdopKo - geadopteerde Koreaan. Ik voel me vooral Nederlands en Koreaans. Tot mijn vierde leefde ik in Korea. Ik heb daarna nog een jaar in Korea gewoond. Ik zie er Koreaans uit, maar als men Koreaans met me wil spreken val ik door de mand. Een PolderKoreaan dus. Tijdens een wedstrijd voetbal ben ik voor zowel Oranje als de Red Devils. Als ze tegen elkaar spelen, ben ik voor beide. Ik eet boerenkool en kimchi - maar niet tegelijkertijd.

Hoe zit het met online identiteit? Mijn virtuele identiteit heeft genoeg vrienden op Hyves, connections op LinkedIn en friends op Facebook.
For what it's worth... Het interessante van deze websites vind ik dat de groepen waar je lid van bent je identiteit bepalen. Wie je bent. Wat je doet. Dat deze combinaties je uniek maken. Maar ook dat je ergens bij hoort.

Mijn familie, vrienden en werkomgeving zijn verbonden met mijn sociale identiteit. In hoeverre bepaalt mijn carrière mij? Carp noemt de generatie twintigers Mixers. Die willen goed contact met familie & vrienden, een carrière en zelfontplooing. En vooral balans daarin vinden. Hmm, herkenbaar.

De Intermediair
zegt streng dat deze generatie lui en verwend is. Omdat "we" alles tegelijk willen. Lui? Ja, werkweken van 80 uur kan ik mij niet voorstellen. Verwend? Tegenwoordig is er gewoon veel mogelijk. In het buitenland studeren en werken, bijvoorbeeld. Waarom zou ik daar geen gebruik van maken?

Volgens Richard Layard, een econoom die onderzoek deed naar geluk, is een gezonde samenleving belangrijk. Keuzes kunnen maken verhoogt het welzijn. En elkaar helpen. De winst? Gelukkig zijn kost de overheid minder geld.

Ach, het hoeft van mij niet allemaal tegelijk. Een beetje afwisseling is ook prettig. Wat belangrijk is hoe ik me ergens bij voel. Koreanen noemen dat gibun, 기분. Het woordenboek vertaald dat als: feeling, sentiment, humor, mood, state of mind.

Ik blog, dus ik ben!

8 november 2007

Google in het midden

Binnenkort verschijnt de zoekmachine ook op je mobiel. Het is voor het eerst dat Google zich gaat richten op mobiele telefonie, het nieuwe medium. In Korea experimenteert Google al met mobiele advertenties. Wat is een medium? (In het Latijn: in het midden.) Volgens de Van Dale:

me·di·um1 (het ~) 1 (media) middel, instrument om informatie openbaar te maken, bv. krant, radio, televisie


Je kan dus via de krant, radio en televisie in één keer veel mensen bereiken. Vandaar dat het ook vaak massamedia wordt genoemd. Naast deze ouderwetse media kun je ook informatie opvragen op het Internet en op je mobiele telefoon. En, publiceren via deze media. Het Internet kenmerkt zich vooral door de 1-op-1 verhouding tussen degene die publiceert en degene die consumeert. Het publiek, in marketing termen je doelgroep, is namelijk versnipperd. Keek men vroeger massaal naar het 8-uur journaal, tegenwoordig zijn er diverse manieren om het nieuws te volgen (op TV, met podcasts of via RSS). Bovendien is er meer tweerichtingsverkeer - je hebt als gebruiker invloed op de inhoud.

Voor adverteerders was het interessant om bij zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd reclame te maken voor je produkt. Maar is dat nu nog wel zo effectief? Als ik reclame zie voor wasmiddelen, ren ik niet gelijk naar de winkel om het te kopen. Als ik in Google "LG Shine" intik, ben ik veel meer geneigd dit produkt aan te schaffen. Daarnaast kun je direct zien wat het rendement is van advertenties op Google, door conversies te meten.

Vandaar dat Google dan ook het meeste verdient aan relevante reclame die getoond wordt bij de verwante zoekresultaten. Dit programma (gesponsorde koppelingen) heet AdWords. Naast een goede zoekmachine is Google dus vooral een media bedrijf (als de STER of IP van het Internet) die advertenties verkoopt!

Waarom mengt Google zich dan in de strijd om de gunst van de mobiele gebruiker? De invloed van dit medium zal evenredig toenemen met de snelheid. Kijk maar in Azië, waar men massaal mobiel internet, TV kijkt en shopt. Niet voor niets heeft men daar al supersnelle netwerken. Je kan alleen maar fantaseren wat er ons nog te wachten staat.

Wat zou het cool zijn rond te lopen in een stad en je mobiel te gebruiken om je te leiden naar de plek die je zoekt. De bioscoop, café of station die je zoekt, maar niet kan vinden! Het enige wat toestellen nog nodig hebben is GPS. Zodat je mobiel je plaats kan bepalen. Helaas heeft de iPhone dat nog niet, misschien dat Google met Android die ons gaat brengen!

Het is makkelijk voor te stellen. Zie dit voor je. Je loopt op straat. Te laat voor je afspraak. Totaal gedesoriënteerd. Wanhopig! (Is je vast wel eens overkomen? Niet erg, je bent op een plek waar je nog niet bent geweest.) Je haalt je mobiel tevoorschijn. Je opent de kaart. De plek waar jij je op dat moment bevindt opent zich in 3D, zoals met Google Earth. Je tikt je bestemming, "Stadhuis Amsterdam" in en de route verschijnt. Met herkenningspunten (Muziektheater, de Amstel, Waterlooplein) ook al ben je lopend, met de fiets of de metro. Daarnaast zie je op je scherm advertenties van concerten en nog wat restaurants met de laatste aanbiedingen. Redding!

Ontwikkelingen hier naar toe zijn er al. De steden Amsterdam, Rotterdam en Groningen zijn gedigitaliseerd. Koud kunstje om het digitale Waterlooplein te vullen met echte instanties en bedrijven.

Google heerst op het Internet. Het verdient een fortuin met het verkopen van tekstadvertenties op het Internet. Wordt het ook het middelpunt van de mobiele communicatie?

1 november 2007

Gemak dient de mens

Er zijn weer een aantal ontwikkelingen in TV land. Sony introduceerde een OLED TV. Steeds meer LCD TV's voor auto's worden verkocht. Ideaal toch? In plaats van klagen over files gewoon onderweg TV of een DVD kijken! Een flexibele flatscreen, 3D TV's en een scherm waarbij je dingen kan voelen waren al een realiteit.


Straks zijn er altijd en overal bewegende beelden. Voor gebruiker en adverteerder op elk medium. Met elektronisch papier. De videoclip van Justice (D.A.N.C.E.) vind ik een ook mooi voorbeeld. Daar zie je t-shirts met steeds veranderende designs. Waar gaan de ontwikkelingen naar toe?

Beeldschermen zijn geschikt om een nieuwe manier van gebruikersvriendelijkheid te introduceren. Ken je de film
Minority Report? Daar werkt Tom Cruise met een computer door direct het scherm aan te raken, in plaats van een keyboard.


Veel directer, veel intuïtiever. En, natuurlijk veel gebruikersvriendelijker! Een aantal projecten komen dicht bij deze fantasie. HP maakte al een touch screen computer voor de Koreaanse markt, zonder keyboard en muis. Een ander project is die van Jeff Han, 'multi touch interface design' heet het. Het ziet er verbluffend uit. Fictie wordt werkelijkheid!

Maar de ontwikkelingen gaan natuurlijk verder. Microsoft is bezig met
'digitale meubels'. Bijvoorbeeld een tafel met een gigantische LCD er in. Die ook gewoon door je vingers gestuurd wordt. Het gaat vast nog wel even duren voordat het uiteindelijk zover is.


Tot die tijd hebben we die praktische
draadloze tafelbellen die je in Korea al hebt. (Door op een bel te drukken in een café, komt het personeel naar je toe om de bestelling op te nemen, of de rekening te brengen.) Hierdoor hoef je niet meer de moeite te doen om de aandacht te trekken van de serveerders. Ze komen vanzelf naar je toe!

15 oktober 2007

Een beter milieu...

... begint bij jezelf. Dit was de slogan van een reclamecampagne die opkwam voor een beter klimaat. Toen in de jaren negentig, nu is het milieu weer een hot item. Getuige de Nobelprijs voor de vrede die Al Gore en de VN kregen. Denk verder ook aan groene stroom, hybride auto's, zonnepanelen en windturbines.


Waarom schrijf ik hier nu over? Omdat het blog action day is! Het thema van dit jaar is... ... Milieu. En omdat op de beurs mijn aandelen "new energy" nog steeds onder de aankoopprijs zitten, hèhè.

Het is opvallend dat de interesse voor duurzame energie stijgt naarmate de benzine duurder wordt. En daarmee samenhangend, de stabiliteit in de Golf regio - waar de meeste olie vandaan komt. Dat is mooi weergegeven in dit schema. Nu ligt de prijs van een vat olie rond de 80 dollar.

Een beter klimaat kan wel ten koste gaan van de derde wereld. De prijs van maïs gaat bijvorbeeld omhoog, omdat het tegenwoordig wordt gebruikt voor bio-ethanol (een duurzame brandstof). Die vervolgens geëxporteerd wordt naar eerste wereld landen.

3 oktober 2007

Op visite bij Kim Jeong-il

In 2000 was Kim Dae-jung al op bezoek. In mei 2007 reed er weer een trein tussen Noord- en Zuid-Korea. Gisteren was de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun op bezoek bij de dictator Kim Jeong-il voor een 3-daagse top.


Kim Jeong-il is een dictator die verantwoordelijk wordt gehouden voor een humanitaire ramp en nucleaire ambities. De gevolgen van het regime worden deels beschreven in het boek "The Aquariums of Pyongyang". Het nucleaire programma waar Noord-Korea mee bezig was wordt voornamelijk gebruikt om de 'kapitalisten' (Zuid-Korea, Japan, de VS) mee te chanteren.

Toch staan Noord- en Zuid-Korea misschien zelfs wel op het punt een vredesverdrag te tekenen. Je kan zeggen dat door geopolitiek Noord- en Zuid-Korea van elkaar gescheiden zijn. "When whales fight the shrimp gets hurt", zegt men vaak over de Koreaanse situatie van de vorige eeuw. De 'whales' zijn dan de VS, China, Japan en Rusland. Vergeleken met deze landen is Korea niet zo machtig. (Korea wordt dan ook vergeleken met een land als Polen.) En werd het dus vaak slachtoffer van de strijd tussen 'grote' landen.

China (de traditionele "big brother" van deze regio) is wellicht gebaat bij een toenadering tussen de Korea's. Door de omstandigheden zijn er veel Noord-Koreanen die naar China proberen te vluchten. Op China's initiatief zijn de 6 partijen (de Korea's en de 'whales') met elkaar gaan praten.

Er is in ieder geval vooruitgang in Noord-Korea. De ontwikkelingen worden dan ook vergeleken met die van China, 30 jaar geleden. De democratische senator Paull Shin (adopko) zei vorig jaar tegen mij: "a nuclear North-Korea is not a big problem. No one should have nuclear weapons, though."

26 september 2007

Reisverslag Korea IV

Ik ben al weer een tijdje terug uit Zuid-Korea. Het land van de bruisende metropool Seoul, mobiele TV, sociale leven en schone metro's. Maar ook het land van tradities, weinig belastingen (tarief van 10%) en taalbarrière (in mijn geval dan). Het was mijn vierde keer. Mijn oren suizden er van..!


Gathering

Tegenvallend was voor mij de ingewikkelde communicatie (dingen willen zeggen en begrijpen, maar dat niet kunnen). Het hoogtepunt was voor mij de IKAA Gathering. Grappig dat de Koreanen me als thuis verwelkomen, terwijl ik ook op vakantie ben! Tijdens de Gathering heb ik veel mensen ontmoet. Niet gek, als er ruim 600 adopko's zijn. Op Facebook houden we contact met elkaar.

Familie

Mijn Koreaanse familie woont in Incheon, vlakbij de internationale luchthaven. Er wordt daar een Free Economic Zone gebouwd. Zij zijn erg traditioneel. Bij speciale gebeurtenissen (gisteren was het chuseok) eten de mannen daar nog steeds voordat de vrouwen dat doen. Of, in andere gevallen apart van de mannen. De oudste man begint natuurlijk met eten. Daarnaast schijnt het onbeleefd te zijn te roken waar ouderen bij zijn (je vader of een oom)...

Hoju systeem

In Korea heb je in plaats van de Gemeentelijke Basis Adminstratie nog het
stamboom systeem (jokbo). Dit wordt ook wel aangeduid met het familieboek. Daarin staat de (in mijn geval Chinese) stamvader (hoju), waar hij woonde (bon gwan) en de generaties die na hem kwamen. Ik sta ook nog in het Song familieboek. De hele genealogie staat erin beschreven. Alle (mannelijke) afstammelingen, inclusief ik, staan erin. Tijdens chuseok worden de voorouders vereerd. Dit komt allemaal voort uit het Confucianisme. Dit sterk Confucianistische systeem gaat wel veranderen.

Communicatie

Een voorbeeld van moeizame communicatie vind ik de taxi's. In de taxi schijn je wel fooi te kunnen geven. Echter, het lukt lang niet altijd om er één te vinden! Of, je naar je bestemming te brengen. Probeer dat maar eens uit te leggen... Ja, die ene club bij die metro halte... Gelukkig zijn er ook grappige sitaties. Zodra je zegt dat je "ibyang" (adopko) bent, veranderen chauffeurs vaak op een positieve manier.

Ik denk dat de Koreanen ook veel indirecte communicatie gebruiken. Bijvoorbeeld het kunnen aanvoelen van een situatie. Koreanen noemen dit nunchi. Wellicht dat dit een reden is waarom veel mensen niet kunnen begrijpen dat Aziaten vaak "ja" zeggen als ze "nee" bedoelen. Bovendien worden veel dingen niet letterlijk uitgesproken.

Ten slotte hebben sommige woorden natuurlijk meerdere betekenissen, bijvoorbeeld 'oppa' (오빠), oudere broer.

Chillen

Ik ben ook regelmatig in de "noraebang" (zo noemen Koreanen "karaoke") geweest. "Norae" is zingen, "bang" is een kamer. Voor mij is het een manier om stoom af te blazen. Zoals andere mensen sporten, zing ik.

Tijdens de ruim drie weken tijd in het immer drukke en hectische Seoul verlangde ik naar de rust van de bergen, rivieren en bomen. Seoraksan is de ideale plekken om te 'chillen'. Helaas gooide het weer roet in het eten, met zoveel regen dat we letterlijk weg spoelden.

Technologie

Je kan goed merken dat Korea vooruitstrevend is qua technologie. Het land is de leider op het gebied van LCD schermen en mobiele TV. En, slaat Google er nog geen deuk in een pakje boter. Een paar voorbeelden die ik deze keer heb gezien, maar al een paar jaar bestaan.

  • met je mobiel de metro betalen
  • met je mobiel fast food afrekenen
  • met je mobiel in de metro TV kijken (tientallen meters onder de grond)
  • in de auto (tijdens een file) naar TV kijken
  • met een bel op je tafel in een café de bediening attenderen
Handig, allemaal! En het gaat ook nog in een razend tempo...

Lees verder:

Korea III
My year abroad - Korea II
Rootsreis - Korea I

28 augustus 2007

Foto's van mijn vakantie!

De foto's van mijn vakantie in Korea zijn hier te vinden. Ik ben 3,5 weken weg geweest. Vooral in Seoul (서울) gezeten... Met uitstapjes naar Incheon (인천), Chuncheon (춘천) en Sokcho (속초). Een uitgebreid reisverslag volgt binnenkort!


Meer foto's, van o.a. de IKAA Gathering, vind je op de website van Santoki (registratie verplicht).

De afbeelding hierboven is mijn naamstempel. In dit geval staat mijn Chinese naam erop (
宋鍾根). Koreanen gebruiken de naamstempel als handtekening.


Naast ginseng zijn dit de enige souvenirs die ik heb meegenomen... De Koreaanse ginseng staat bekend om de geneeskrachtige werking!

22 juli 2007

Korea IV

Ik ga weer naar Korea! Het is mijn vierde keer. Volgende week is het zover.

In 2000 ging ik voor het eerst, samen met mijn Nederlandse ouders. En ontmoette mijn Koreaanse familie in Incheon. Zie hier de link van mijn rootsreis - Korea I. In 2002 ging ik voor de tweede keer. Toen bleef ik een jaar, voor een half jaar studie en een half jaar stage. Mijn log staat
hier. In 2005 ging ik voor de derde keer.

Dat plaatje is een Simpson-bewerking van mijn foto toen ik vier jaar oud was. Zo oud was ik dus toen ik naar Nederland kwam. Pasfoto's "simpsonizen" doe je hier.

De IKAA Gathering begint over 12 dagen. Het feest wordt in Super Club Circle gehouden. Ziet eruit als een hippe tent. Naast dit feest ga ik natuurlijk ook veel zingen in kamers. In Japan heet dat Karaoke, in Korea heet dat Noraebang en in China KTV. Online kun je ook zingen.

Maar woensdag vlieg ik dus, naar het land waar een gedeelte van mijn roots ligt. Dezelfde dag voetbalt Korea tegen Irak in de halve finale om de Asian Cup. In juni speelde Korea tegen Oranje. Ze verloren toen met 2-0. Hopen dat het nu beter gaat!


6 juli 2007

Sociale Netwerken Marketing

Sociale netwerken zijn inmiddels bekend. Marketing ook. Combineer deze en je krijgt "sociale netwerken marketing". Dus marketing op sociale netwerk sites (SNSes). Naast bedrijven zijn ook politici bezig dit medium te ontdekken.

Zo werd SP politicus Jan Marijnissen zelfs naast marketeers van Heineken en Hyves genomineerd voor "marketeer of the year 2007". Het werd Herwin van den Berg van Heineken. In november vorig jaar tijdens de Tweede Kamer verkiezingen waren politici op zoek naar vrienden op Hyves.

In Amerika vechten de democraten Barack Obama en Hillary Clinton om de gunst van de internetter. Dit gebeurt met MySpace en filmpjes op YouTube. (Opvallend is dat ze elkaar nu al aanvallen, terwijl de verkiezingen pas eind volgend jaar zijn.) Ze mogen dan veel online vrienden maken, het wil nog niet zeggen dat men ook op hun gaat stemmen. Het is immers makkelijker op de muis te klikken of te sms-en op een Idol dan in een stemhokje je stem uit te brengen...

Welke politicus er ook wint, jij - de internetter - wint altijd. Behalve het hoge entertainment gehalte van politieke campagnes die online gevoerd worden zijn sociale netwerken ook interessant voor adverteerders. En wie gaan ze daar voor benaderen? Misschien ben jij het wel!

6 juni 2007

Google ♥ Korea

Google werkt in Korea samen met lokale bedrijven en in het land test de zoekmachine nieuwe produkten. Zo werken Daum (Koreaanse portal) en Google samen. En test Google in Korea voor het eerst weer een nieuwe homepage. Die naar wens veranderd kan worden.

Ook past het zich aan bij de bevolking. Zo moeten de preutse Koreanen bijvoorbeeld een sofinummer opgeven als zij
sex-gerelateerde onderwerpen zoeken.

Maar het gaat nog veel verder. Zo
experimenteert de zoekmachine met SK Telecom (de Koreaanse marktleider in mobiele telefonie) met advertenties op mobieltjes - waar Internet op de telefoon al ingeburgerd is. Ze delen samen de winst.

Waarom komt Korea zo vaak naar voren als IT land? In Korea zijn er nog veel mensen die bèta studies zoals Informatica kiezen. Daarnaast waren er volgens de Economist tot vorig jaar in het land de meeste breedbandaansluitingen ter wereld.

Wellicht dat deze samenwerkingen noodzakelijk zijn, aangezien Google daar achterloopt op lokale concurrenten zoals
Naver. Maar voorlopig houdt Google van Korea. En Korea van Google.

3 juni 2007

Creatief met plastic

Nathan Sawaya verdient geld met het maken van Lego kunst. Hij was vroeger jurist, maar is nu creatief met plastic. Het artikel van CNN staat hier. Op die site staan ook meer plaatjes van zijn werk.

Tegenwoordig kun je ook op de computer met Lego spelen. Wel een beetje langzaam (niet al te praktisch met een muis blokjes stapelen), maar je hoeft niet de rotzooi op te ruimen :-P. Download het programma via deze site.

1 juni 2007

Oranje voetbalt tegen Zuid-Korea

Van Basten en co. zijn zaterdag in Seoul om tegen de Red Devils een oefenduel te spelen. Het individuele talent van de Nederlanders tegen het teamspel van de Koreanen. Wie gaat winnen? Moeilijk te zeggen, de vorige keer - in 1998 van het WK in Frankrijk tijdens de groepsduels - wordt het 5-0 voor Oranje... Deze zaterdag vanaf 17.30 semi-live (?) op SBS6 te zien!

28 mei 2007

LG.Philips LCD maakt eerste flexibele display

LG.Philips LCD is de eerste die een flexibele display heeft gemaakt. De LCD is 14 inch groot (bijna het formaat van een computerscherm) en heel dun. Komen oprolbare TV's en digitale kranten weer een stapje dichterbij!

Kennis is macht

Goed artikel van de New York Times over data mining. Wat is data mining? Data mining is het zien van verbanden in (grote hoeveelheden) data. De data kan zijn klantinformatie, verkeersinformatie of misdaadinformatie. Voor marketing afdelingen kan data mining interessant zijn om een betere indruk te krijgen van de doelgroep. De Albert Heijn zou bijvoorbeeld kennis kunnen halen uit de bonus kaart gegevens. Op vrijdag haal ik altijd eieren, tomaten, ham en kaas - omdat ik in het weekend altijd een uitsmijter maak! De AH kan mij dan op dat moment een aanbieding doen van jus of croissantjes - omdat dit relevante producten voor mij zijn. Op school komen studenten vaak in aanraking met analytische software door middel van bijvoorbeeld SPSS.

22 mei 2007

Sinds 50 jaar weer treinen tussen Noord en Zuid Korea

Al 56 jaar reden er geen treinen meer door de DMZ (grens tussen Noord en Zuid Korea), volgens de Chosun Ilbo. Verschillende ministers waren aanwezig. Het is vooral een gebaar om hereniging tussen beide landen te bevorderen. Voorlopig was dit echter een éénmalige actie en er zijn geen concrete plannen om het traject regelmatig in gebruik te nemen.

25 april 2007

Virtuele gemeenschappen

Virtuele gemeenschappen - in het Engels social networking - bestaan al een paar jaar. Maar met Hyves is het écht doorgebroken in Nederland. In Korea heeft men Cyworld, waar zelfs 90% van de twintigers een eigen profiel heeft! Voor marketeers is het natuurlijk een natte droom om analyses te maken van de doelgroep van het product dat je verkoopt. Sommige merken zoals Nike, Dell en Toyota hebben een profiel. X Men 3 heeft zelfs ruim 2 miljoen vrienden op MySpace.

Wat beweegt mij nou om mij zo bloot te geven op het Internet? Natuurlijk wil ik gewoon mee doen met de rest. Ook speelt misschien sociale controle mee. Daarnaast ben ik ook wel nieuwsgierig waar mijn vrienden nu zijn. Ten slotte kan ook een motief zijn je naam te claimen voordat iemand anders het doet.

Uiteraard doe ik ook mee met diverse virtuele gemeenschappen. Ik doe mee aan LinkedIn, Hyves, eKudos, MySpace en Twitter. Daarnaast ben ik ook te vinden op Stumbleupon en Technorati. Er is tegenwoordig ook Second Life, maar dat gaat zelfs mij nou net iets te ver...