Pagina's

23 januari 2008

Belastingparadijs Korea

Het gaat slecht met Korea. In 2012 rijden zweeftreinen op het schiereiland. Er wordt een vrije handelszone gebouwd. De wetgeving is aangepast om een financieel centrum te maken à la Londen. En pas in 2050 is Zuid-Korea het op één na rijkste land ter wereld.


De zakenbank Goldman Sachs selecteerde Korea als N-11 (Next Eleven) land. Dit zijn opkomende landen, net zoals de BRIC's (Brazilië, Rusland, India en China) dat nu zijn. Er
moet nog wel wat veranderen. Ondanks de rijkdom - het land is de twaalfde economie van de wereld - heerst nog steeds de armoede. Het gemiddelde inkomen ligt rond de 20.000 dollar.

Maar als je kijkt naar koopkracht, is het land pas
31e. De rijkdom is dus relatief. Hoe kan dat? Ten eerste wordt de waarde van de Koreaanse munteenheid, de Won, laag gehouden. Ten tweede is de rijkdom ongelijk verdeeld. Nog wat cijfers van Korea wereldwijd:

# 11 waarde export
# 25 meest gelijke verdeling inkomen
# 26 hoogste kwaliteit van het leven
# 29 hoogste belastingdruk
# 30 makkelijkst
zakendoen
# 41 meeste
economische vrijheid

Toen ik in 2003 bij LG.Philips LCD stage liep, betaalde ik slechts 10% inkomstenbelasting. Er zijn nauwelijks voorzieningen op het gebied van sociale zekerheid. Waar moet je dan de pensioenen, uitkeringen en ziekenhuizen van betalen?

Korea scoort slecht op het gebied van economische vrijheid. En is het moeilijk zakendoen. Korea is niet echt bekend en populair bij buitenlanders. Je ziet ze ook nauwelijks rondlopen. (Behalve dan de verdwaalde GI's - Amerikaanse militairen.)

Ondanks dat ik bij een internationale onderneming werkte,
was het moeilijk om contact te leggen met collega's. Ze spreken nauwelijks Engels. En, men waardeert een poker face op het werk. Na werktijd, tijdens het drinken en noraebang is men openhartiger.


Maar de immer ambitieuze kimchi fundamentalisten kijken altijd omhoog. Het land van de ochtendstilte moet een combinatie van Londen, Zwitserland, en Dubai worden.
Geholpen door een gunstig belastingstelsel, dat wel. Ik hoop dat Korea, in de vaart der volkeren, het rijkste land van de wereld wordt. Maar ook dat alle Koreanen mee mogen delen.

Geen opmerkingen: