3 oktober 2007

Op visite bij Kim Jeong-il

In 2000 was Kim Dae-jung al op bezoek. In mei 2007 reed er weer een trein tussen Noord- en Zuid-Korea. Gisteren was de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun op bezoek bij de dictator Kim Jeong-il voor een 3-daagse top.


Kim Jeong-il is een dictator die verantwoordelijk wordt gehouden voor een humanitaire ramp en nucleaire ambities. De gevolgen van het regime worden deels beschreven in het boek "The Aquariums of Pyongyang". Het nucleaire programma waar Noord-Korea mee bezig was wordt voornamelijk gebruikt om de 'kapitalisten' (Zuid-Korea, Japan, de VS) mee te chanteren.

Toch staan Noord- en Zuid-Korea misschien zelfs wel op het punt een vredesverdrag te tekenen. Je kan zeggen dat door geopolitiek Noord- en Zuid-Korea van elkaar gescheiden zijn. "When whales fight the shrimp gets hurt", zegt men vaak over de Koreaanse situatie van de vorige eeuw. De 'whales' zijn dan de VS, China, Japan en Rusland. Vergeleken met deze landen is Korea niet zo machtig. (Korea wordt dan ook vergeleken met een land als Polen.) En werd het dus vaak slachtoffer van de strijd tussen 'grote' landen.

China (de traditionele "big brother" van deze regio) is wellicht gebaat bij een toenadering tussen de Korea's. Door de omstandigheden zijn er veel Noord-Koreanen die naar China proberen te vluchten. Op China's initiatief zijn de 6 partijen (de Korea's en de 'whales') met elkaar gaan praten.

Er is in ieder geval vooruitgang in Noord-Korea. De ontwikkelingen worden dan ook vergeleken met die van China, 30 jaar geleden. De democratische senator Paull Shin (adopko) zei vorig jaar tegen mij: "a nuclear North-Korea is not a big problem. No one should have nuclear weapons, though."

Geen opmerkingen: